BAŠKA VODA

Dobro došli u Bašku Vodu, biser Makarskoga primorja, u Dalmaciji, na hrvatskoj obali Jadrana!

Na mjestu gdje veličanstveni masiv planine Biokovo ljubi najljepši dio Makarskog primorja smjestila se Baška Voda. Nekada mjesto težaka i ribara, prekrasnih i opjevanih krajolika radom vrijednih domaćina pretvorena je u turistički biser Jadrana sa svim sadržajima i obilježjima malog mediteranskog gradića. Lijepe plaže, bistro modro more i sjajna klima čekaju Vas u Baškoj Vodi.

ČAROBNO MJESTO

Plaža Nikolina

Bijela, šljunčana plaža najvećim je dijelom zaklonjena borovom šumom dobila je ime po po zaštitniku mjesta sv. Nikoli Putniku čiji se kip nalazi na mulu koji plažu dijeli od luke. Plaža Nikolina svake se godine svrstava među tri najbolje plaže u Hrvatskoj, a Daily Mail svrstao ju je među 10 najprivlačnijih plaža na Mediteranu. Jedina je plaža s Plavom zastavom na Makarskoj rivijeri. U izboru EarthCama pogled s web-kamera na plažu Nikolina proglašen je jednim od najljepših pogleda s web-kamere u svijetu.

ŽUPNA CRKVA

Crkva sv. Nikole

Crkva sv. Nikole sagrađena je u neoromaničkom stilu 1889. godine, a 1991. godine uz crkvu je podignut zvonik te župni dvor, u kojem se nalazi bogata zbirka sakralnih i etnografskih predmeta.

VELIKI MUL

Slavna pomorska povijest

Veliki mul u Baškoj Vodi sagrađen je 1912. godine kao parobrodsko pristanište. U to vrijeme Baška Voda je bila najznačajnija luka za trgovinu između obližnjih otoka Brača i Hvara i zaleđa planine Biokovo, odnosno Imotske krajine. Do izgradnje Jadranske magistrale mul je bio od presudnoga značaja, jer je bio redovna stanica brodskih linija koji su Bašku Vodu preko Splita, Makarske i Ploča povezivali sa svijetom. Izgradnjom lukobrana sa svjetionikom gasi se svjetionik na mulu, a kao podsjetnik na pomorsku tradiciju Baške Vode ostaje mozaik sa sidrom u podu mula i veliko metalno sidro nedaleko od njega.

MALAKOLOŠKI MUZEJ

Muzej Morski Konjic

Muzej Morski konjic nastao je u malom Hrvatskom , nekad ribarskom, a sada prekrasnom turističkom mjestu Baška Voda tijekom osamdesetih godina  kao privatna ideja i projekt  gospodina Ante Jurišića koji je na taj način materijalizirao svoju ljubav prema čudesnom hrvatskom moru i prirodi općenito. Muzej danas čuva najveću zbirku školjaka na ovom području s izlošcima iz akvatorija Baške Vode i Jadrana, ali i svih svjetskih mora i oceana.